Alles wat je moet weten over het aannemen van een student in de horeca!

19 maart 2024

Tijdens het schooljaar of in de schoolvakanties werken veel studenten als leerling in horecagelegenheden.

Salary Solution wijst u graag op de regels die u in acht moet nemen als u studenten in uw bedrijf wilt inzetten.

1° zondagswerk

Studenten die meerderjarig zijn, mogen op zon- en feestdagen in de horeca werken.

De regels zijn strenger voor minners die alleen om de andere zondag mogen werken en hetzelfde geldt voor feestdagen. Bovendien moet de sociale inspectie ten minste 5 dagen van tevoren op de hoogte worden gesteld.

Of de student nu minderjarig is of ouder dan 18, hij of zij krijgt een toeslag voor werken op zondag.

2° Nachtwerk

Studenten van wettelijke leeftijd mogen werken tussen 8pm en 6am, maar u moet hen een toeslag van 1,5040 € EUR/uur betalen voor gewerkte uren tussen 12am en 5am.

Minderjarigen van 16 jaar of ouder mogen maximaal 23 uur werken op voorwaarde dat ze nog thuis kunnen komen met het openbaar vervoer of als de werkgever zelf voor vervoer zorgt of de kosten vergoedt (bijvoorbeeld een taxi). De werkgever moet de Sociale Inspectie minstens 5 dagen van tevoren per brief op de hoogte stellen.

3° Pauzes en rustdagen

De algemene regel is dat minderjarige studenten recht hebben op 2 aaneengesloten rustdagen per week, dus ze mogen niet 6 dagen achter elkaar werken.

Daarnaast moeten minderjarigen een pauze van 30 minuten krijgen voor elke 4,5 uur die ze werken, of 1 uur als ze 6 uur of meer werken.

4° rémunération

Instellingen moeten een rémunération aanbieden die ten minste gelijkwaardig is aan de sectorbar (CP 302). In de horeca worden studenten onder de 18 jaar betaald volgens een glijdende schaal op basis van leeftijd (18 = 100%, 17 = 90%, 16 = 80% en 15 = 70%). Het salaris wordt berekend op basis van de salarisschaal die geldt voor de categorie waarin de student werkzaam is.

Naast de vergoeding moet de werkgever financieel bijdragen in de reiskosten van en naar het werk. De vergoeding wordt verdubbeld in geval van onderbreking van het dienstverband.

Daarnaast is er een kledingvergoeding als de student zelf voor werkkleding moet zorgen. Als de werkgever dit doet, is hij niet verplicht de student een kledingvergoeding te betalen.

Tot slot hebben studenten die meer dan 600u per jaar werken en een arbeidsovereenkomst hebben voor ten minste 2 maanden zonder onderbreking, recht op een eindejaarsuitkering.

Alles wat je moet weten over het aannemen van een student in de horeca!

Recente artikelen

Blijf op de hoogte door ons nieuws te volgen.

Wilt u ons nieuws in uw inbox ontvangen?