Stakingen en de gevolgen daarvan voor de arbeidsrelatie - Hoe zit het met het loon?

7 maart 2024

Aanstaande 8 maart, hebben verschillende vakbondsorganisaties een actiedag aangekondigd met als doel de aandacht van het grote publiek te vestigen op het belang van een betere balans tussen werk en privé.
 
Deze grève actie kan in meer of mindere mate invloed hebben op de organisatie en prestaties van het werk.
 
Daarom zult u waarschijnlijk worden uitgedaagd door uw werknemers die zich afvragen wat de gevolgen zijn van deze vakbondsactie die gevolgen voor hen heeft. 
Vooreerst moet worden opgemerkt dat een werkgever zich niet kan verzetten tegen de wens van een van zijn werknemers om deel te nemen aan een vakbondsactie.
 
Het stakingsrecht staat à iedere werknemer toe eraan deel te nemen BEHALVE (indien en alleen) indien sectorale bepalingen de uitvoering van een verplichte minimale dienst à die binnen het bedrijf wordt nageleefd, controleren/verhinderen.Daarom;quent, larbeiders die, overeenkomstig de sectorale bepalingen, verplicht zijn om op permanente basis te werken;De werknemers die volgens de sectorale bepalingen een minimumdienst moeten verlenen, mogen niet staken en ontvangen hun normale loon voor de diensten die ze verlenen.
 
Concercerning le droit à la rémunération, the following situations should be distinguished: 
 
H1 : De werknemer die deelneemt à aan de demonstratie 
 
De werknemer die afwezig is van het werk om deel te nemen aan à de demonstratie heeft geen recht op à zijn salaris. Hij kan eventueel bij zijn vakbondsorganisatie een aanvraag indienen om zijn dagloon (ten minste gedeeltelijk) te vervangen via de stakingstoelage.
 
H2 : De werknemer die niet deelneemt à aan de gebeurtenis (binnen het bedrijf) maar niet kan beginnen à te werken
 

Een werknemer die niet deelneemt aan de demonstratie en niet aan het werk kan of mag, heeft ook geen recht op zijn gegarandeerde loon.

Hij kan uiteindelijk aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering als het beheerscomité van de ONEM hiervoor toestemming geeft. Er zijn twee voorwaarden verbonden aan de toekenning van deze uitkering:

De werknemer mag niet tot dezelfde arbeidseenheid behoren als de werknemers die aantonen ;
De werknemer mag geen belang hebben bij het resultaat van de eisen van de demonstranten.
 
H3 : De arbeider heeft, à oorzaak van de grève, zijn werkplek niet kunnen bereiken (à tijd) 
 
In principe heeft elke werknemer die niet of te laat op het werk verschijnt recht op een gegarandeerd dagloon als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
 
de arbeidsgeschikte werknemer gaat normaal naar het werk;
- de oorzaak van de verlate aankomst of afwezigheid vindt plaats op weg naar het werk (en dus niet voor vertrek);
- de vertraging of afwezigheid is te wijten aan onvoorziene omstandigheden waar de werknemer geen invloed op heeft (bijvoorbeeld een onaangekondigde wegblokkade).

De werknemer die in dit geval van plan is om préeen gegarandeerd loon te krijgen, moet bewijzen dat hij alle redelijke inspanningen heeft gedaan om op tijd op zijn werk te komen, maar dat hij daar ondanks zijn inspanningen niet in slaagde.

Speciaal geval 

Terwijl een staking in het openbaar vervoer breed is uitgemeten in de media, kunnen werknemers geen aanspraak maken op hun dagloon. De reden voor de afwezigheid was zichtbaar, aangekondigd en bekend bij de werknemers voordat ze aan het werk gingen. In dit geval is de arbeidsovereenkomst opgeschort wegens overmacht.

Bij een aangekondigde staking kan de werkgever zijn werknemers vragen de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om op die dag op het werk te komen (eigen vervoer, carpoolen…).
 
Aan de andere kant, en als de werknemer geldig kan rechtvaardigen dat hij niet in staat was om zijn eigen voertuig te gebruiken, om opgehaald te worden door een collega van het werk of omdat het voor hem onmogelijk was om te voet naar het werk te komen, behoudt hij zijn recht op uitbetaling van zijn vergoeding.
 
Het begrip onmogelijkheid moet worden opgevat met "gezond verstand". Bijgevolg kan de werkgever van zijn werknemer geen onevenredige inspanning vragen om naar de werkplek te komen, zoals een gevaarlijke, abnormaal lange reis of buitensporige alternatieve reiskosten. (tenzij de werkgever de genoemde reiskosten voor zijn rekening neemt)
 
Dernière nuttige info :
 
Tot slot is het verboden om bij een staking of uitsluiting gebruik te maken van de diensten van interne werknemers. Dit verbod geldt ook voor tijdelijke werknemers die al voor de staking voor de werkgever werkten. Het is ook verboden om afwezigheden in te halen door gebruik te maken van uitzendkrachten met een vervangingscontract.
Stakingen en de gevolgen daarvan voor de arbeidsrelatie - Hoe zit het met het loon?

Recente artikelen

Blijf op de hoogte door ons nieuws te volgen.

Wilt u ons nieuws in uw inbox ontvangen?