Alles wat je moet weten over groepsverzekeringen!

26 maart 2024

Briefje: wat is een collectieve verzekering?

Een collectieve verzekering is een verzekeringscontract dat de werkgever afsluit ten behoeve van zijn werknemers om te sparen voor hun aanvullend pensioen (2e pijler van het pensioen). De premie wordt driemaandelijks of jaarlijks door de werkgever gefinancierd en het bedrag komt overeen met een percentage van het salaris of een bedrag ineens. In sommige gevallen is er een eigen bijdrage van de werknemer die maandelijks wordt ingehouden op het salaris.

Er zijn twee soorten collectieve verzekeringen:

  • De sectorale pensioenregeling: in bepaalde sectoren zoals de bouw, de voedingsindustrie of de niet-markt is de werkgever verplicht om voor alle betrokken werknemers bij te dragen.
  • De werkgever kiest zelf voor een collectieve verzekering ten behoeve van één of meer categorie(ën) of alle werknemers. Als er binnen het bedrijf een collectieve verzekering bestaat, profiteert elke nieuwe werknemer automatisch van het voordeel van zijn of haar categorie.

Individuen kunnen ook als individu een collectieve verzekering afsluiten, die bekend staat als een Pension Libre Complacute;mentaire pour Indépendants (PLCI) of een Engagement Individuel de Pension (EIP).

Welke sociale en fiscale behandeling heeft een collectieve verzekering?

Groepsverzekeringen zijn extralegale voordelen die regelmatig door bedrijven worden gebruikt omdat ze zowel voor de werkgever als voor de werknemer een voordelige sociale en fiscale behandeling genieten.

Als werkgever kunt u premies voor groepsverzekeringen aftrekken als bedrijfskosten. De premies zijn ook onderworpen aan reguliere belastingen, aangezien de jaarlijkse belasting 4,40% bedraagt over de betaalde premies en de socialezekerheidsbijdrage 8,86% is.

Om uw salarisadministrateur in staat te stellen de 8,86% RSZ-bijdrage te berekenen, verzoeken wij u hem elk kwartaal het bedrag te sturen dat u hebt betaald.

Als u dat wilt, kan Salary Solution het bedrag elke maand op het loonstrookje vermelden, zodat de werknemer kan zien welk bedrag aan hem is toegekend.

Alles wat je moet weten over groepsverzekeringen!

Recente artikelen

Blijf op de hoogte door ons nieuws te volgen.

Wilt u ons nieuws in uw inbox ontvangen?